Tiltu sitten kävi näyttäytymässä Kiuruvedellä ja karvaakin oli vielä jonkin verran tallella. Anita Maljanen tykkäsi sen verran, että tuloksena oli Avo EH ja avk 2. Arvostelu löytyy näyttelyarvostelusivulta, mutta laitetaanpa tähänkin, tästä arvostelusta olen nimittäin tismalleen samaa mieltä;

Siro elegantti narttu, kaunis ilme, hieman turhan kevyt kuono-osa. Hyvä ylälinja, hyvä lantio ja reisi. Hyväasentoiset raajat, karvapeite oikealaatuinen hieman niukka. Hyvä tarkkaavainen pirteä luonne. Hyvät liikkeet.

 

Tiltu on mielestäni juuri tälläinen, siro, pieni, hieman turhan kevyt, mutta kaikin puolin rakenteeltaan riittävä ja luonteeltaan aivan mainio. Vielä kun lisätään, että etuosa voisi olla voimakkaammin kulmautunut ja turkkia tosiaankin saisi olla enemmän. Mutta niinhän sanotaan, että sitä saa mitä tilaa, Ninalta (kiitos paljon matkaseurasta!) tilasin pienikokoisen harrastuskoiran ja isäntä lisäsi toiveisiin sen, että karvaa saisi lähteä vähemmän kuin kultaisista, olemme saaneet juuri tismalleen sen mitä toivoimmekin! Tiltuhan on myös täysin terve, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, kaikenkaikkiaan mainio paketti ulkonäöllisistä puutteistaan huolimatta.

Tässä voi olla vähän puolustelun makua, sillä Ninan harkinnassa on parhaillaan Tiltun mahdollinen jalostuskäyttö. Ovatko Tiltun puutteet tai kenties sisaruksissa ilmenneet allergiat niin vakavia, että sulkevat pois Tiltun jalostuskäytön? Vai katsotaanko Tiltun vahvuuksiksi sen oma terveys ja hyvä luonne? Onko jarruna se, ettei Tiltu ole kehien kuningatar vai se, ettei emäntä ole saanut aikaiseksi saada Tiltulle nome-tuloksia ? Oman hankaluutensa aiheuttaa se, että Tiltu on Pra-genotyyppiä B, eli uroksen pitää olla A-tyyppiä, valitettavasti niitä uroksia on tässä maassa rajallinen määrä. Kuten muuten ylipäätään jalostuksellisesti arvokkaita koiria, jotka eivät olisi sukua emäehdokkaille, pitäisikö ajatella myös rodun geeniperimän laajentamista, eikä vain yksilökohtaisia ominaisuuksia? Mikä on tärkeintä?

Aika näyttää, itse en olisi yhtään pahoillani, jos joskus kotiin saisin Tiltun jälkeläisen... Toki jokainen jo tunnesyistä haluaisi oman koiran pennun, eikä se saisi olla koskaan syy pentujen teettämiselle. Tiltu itse on kiva koira, täyttääkö se kuitenkaan kriteerit jalostuskäyttöön? Katsotaan kuinka käy.